Suiker- en glutenvrije worteltaart met sinaasappelmascarpone

2014-10-21 17.12.07Typisch een recept voor als de blaadjes van de bomen vallen. Rijk bruin, oranje en maakt je warm van binnen. Ik ben er dol op. En natuurlijk is mijn versie bewerkte suiker- en glutenvrij! Merkte mijn familie niets van. Alles hebben ze likkebaardend opgepeuzeld.

Nodig:

100 gram amandelmeel

80 gram rijstmeel

1 1/2 theelepel kaneel

1/2 theelepel nootmuskaat

1 theelepel gemberpoeder, of een halve met een klein stukje verse heel fijn gesneden gemberwortel

150 ml olie (zonnebloem of een andere neutrale olie)

2 grote biologische eieren

200 gram grof geraspte worteltjes

85 gram grof gehakte walnoten

Stevia: 3 druppels

80 gram kokosbloesemsuiker (kan ook nog minder, 40 gram en een extra druppel Stevia)

1 theelepel baksoda

 

Voor de sinaasappelmascarpone:

1 biologische sinaasappel, schil geraspt, en de helft uitgeperst

50 gram zachte boter

3 eetlepels Griekse yoghurt

50 gram mascarpone

4 druppels Stevia

 

2014-10-21 14.27.42

Verwarm de oven op 180 graden. Vet een springvorm in van 20-23 cm. Zeef het amandelmeel en de rijstmeel boven een kom en meng de specerijen en de baksoda erdoor. Klop in een andere kom eieren, kokosbloesemsuiker, Stevia en de olie tot een glad geheel. Doe hierdoor de geraspte wortel, gehakte noten en voeg op het laatst het meel toe. Meng alles tot een dik beslag. Schep het in de springvorm en bak gedurende 40 minuten. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.2014-10-21 15.06.44

Laat de taart afkoelen, verwijder na tien minuten de rand. Snijd de taart als ie koud is overdwars doormidden met een scherp mes, zodat je hem kunt vullen. (Haal de bovenkant van de taart er heel 2014-10-21 17.12.54af met een omgekeerd bord).

Klop de mascarpone, yoghurt en boter doorelkaar en voeg de Stevia toe. Rasp (een deel van) de sinaasappel en voeg dit toe aan de mascarpone. Knijp het sap van één sinaasappelhelft boven mascarponemengsel uit. Roer alles.

Bestrijk de onderste helft van de taart met het mascarponemengsel en leg de andere helft erop. Bestrijk dan de bovenkant van de taart. Zet ‘m een tijdje weg in de ijskast. En smullen maar!

 

 

 

Plaats een reactie